7 juni weer leemoven stoken

Als ‘berg en deel’ – activiteit ga ik zaterdag 7 juni de leemoven stoken op Prinses Wilhelminalaan 13 (ingang poort achterkant tuin). De leemoven die achter in mijn tuin staat is traditioneel gebouwd en wordt gestookt met hout. Alle inwoners van berg en dal die dit leuk vinden zijn welkom.

Het is de bedoeling dat je zelf thuis deeg maakt en hiermee op de aangegeven tijd naar de oven komt. Daar wordt je brood dan afgebakken en kun je het weer mee naar huis nemen. Zo ging dat vroeger in de dorpen ook. Maar…….als je zin hebt, kun je de foccacia ook bij de oven nuttigen. Neem dan een drankje en bijvoorbeeld een salade mee (als anderen ook mee mogen genieten dan svp zonder vlees). Denk er aan om je eigen bestek en borden etc. mee te nemen.

Eerst kunnen ‘snelle’ broodjes gebakken worden en daarna het gewone brood. Deze zaterdag stel ik voor dat er Foccacia gebakken wordt. Foccacia is een traditioneel Italiaans brood dat makkelijk te maken is.

Meel en gist is tegenwoordig overal te krijgen. Voor biologisch meel (ook kant en klaar mixen) kun je terecht bij de Witte Molen aan de Graafseweg. Zie http://www.dewittemolen.eu/ ook leuk om met de kinderen eerst meel bij de molen te halen, dan zelf deeg maken én in de oven doen.

De oven staat onder dak dus ook bij regenweer wordt er gebakken. Doe een doek om je deeg als je het naar de oven vervoert zodat het deeg niet ineens een temperatuurshock krijgt.

Foccacia is wat dikker dan een pizza maar kan ook met van alles belegd worden (vaak hoe eenvoudiger, hoe lekkerder). Maar als iemand een ander soort snel brood wil afbakken, ook prima natuurlijk. Als je in Google ingeeft: ‘foccacia bakken’ dan verschijnen er verschillende sites met tientallen lekkere recepten. Bijv.: http://allrecipes.nl/recept/3415/focaccia.aspx of
http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=383085 met video:
http://www.hoe-doe-je-dat.nl/koken/focaccia-maken-video-tutorial.html
Na de snelle broodjes kan gewoon brood in alle varianten gebakken worden. Er passen ongeveer 10 broden in de oven en er kan 2 keer gebakken worden.
De broodjes en broden kunnen op de vloer gebakken worden, maar kunnen ook in een bakblik de oven in of op een bakplaatje. Als het brood op de vloer gebakken wordt, zorg er dan voor dat het brood makkelijk van de schep of van de plank af gaat (voldoende meel op plank of schep).

De planning ziet er als volgt uit:
17.00: start stoken van de oven. Kinderen en volwassenen die hier bij willen zijn, ook welkom.
Het stoken van de oven duurt ongeveer een uur.
18.00: bakken van snelle broodjes. Deze broodjes hoeven bij een temperatuur van ongeveer 240
graden maar zo’n 10 minuten in de oven. Mee naar huis nemen of ter plekke nuttigen.
20.00: bakken van normale broden. Deze broden gaan bij ongeveer 200/220 de oven in en zijn na
30/40 minuten klaar. Geef duidelijk aan de bakker door hoeveel tijd je brood in de oven
moet. De oven kan 2 keer gevuld worden dus in totaal zo’n 20 broden. Ik stel voor deze keer
niet meer dan 2/3 broden per familie te bakken zodat er voldoende plek is. Laat even weten
via de mail of en hoeveel broden je wil bakken: joopdoesborgh@hotmail.com

Tot ziens. Joop

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie