Artikel in de Rozet, 10 juli 2014

Foto bij artikel de RozetEen platform creëren om de lol van het delen in hun dorp te vergroten, dat was het doel van initiatiefnemers Joop Doesborg, Geert Klein Breteler, Herma Slump en Sascha Stoffelen.Sinds de start van hun website in maart doen er al 35 andere berg en dallers mee.

Joop, Herma, Geert en Sascha zijn gestart met het deelplatform en iedereen mag meedoen. Het delen van bijvoorbeeld oppas, gereedschap, voedsel, hulp, tuinbankjes, (moes)tuintjes of boeken.
“Delen is het nieuwe hebben”, zo vertelt één van de intiatiefnemers Geert Klein Breteler.
Samen zijn ze de website (www.bergendeel.nl) gestart. Mensen uit Berg en dal kunnen daar een deel-vraag of aanbod plaatsen. Alle berg en dallers die zich op de website aangemeld hebben krijgen deze berichten dan automatisch via de mail. Zo zijn er de laatste weken al een fietsstoeltje, chocoladefontein, biertafel en een hoge hoed onderling uitgeleend.

Op de website is algemene inspiratie over delen te vinden. Maar ook over diverse initiatieven die voortkomen uit Berg en Deel. Zo deelt inwoner Joop sinds kort zijn leemoven met buurtbewoners die er vers brood in mogen bakken. “De leemoven is traditioneel gebouwd door mij en mijn broer en staat in mijn tuin. De oven wordt met hout gestookt. Buren maken zelf deeg en komen op de aangegeven tijd naar de oven om het af te bakken. Zo ging het vroeger in de dorpen ook. Op zo’n deelmiddag blijven mensen hangen voor een wijntje en een vers broodje. Buren die elkaar nog niet kennen ontmoeten hier elkaar’.
Berg en deel heeft inwoner Sascha Stoffelen geïnspireerd om een buurtbieb te starten. In haar voortuin hangt sinds kort een kastje waar buren leuke boeken uit kunnen lenen, ruilen, achterlaten of meenemen. “Waarom zou je alles voor jezelf houden? Door te delen heb je meer zonder dat je je huis vol stopt met spullen die je bijna niet gebruikt”. Regelmatig komen er buurtgenoten samen op een deel-bijeenkomst om nog vele ander ideeën uit te proberen met elkaar. Graag zouden ze ook het delen van hulp aan elkaar willen vergroten.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie