Winter deelparty

20 december was er weer een leuke bijeenkomst rondom de leemoven van Joop! Er waren heel wat mensen.De volgenden keer zijn de broodjes (wat eerder) gaar! vuurmeester one heeft de vuurmeesters twee tot en met vier ingewijd in de edele kunst van het vuurstoken! Dank je Joop! Vuurmeester Wim staat op de foto.

image

image

op zaterdag 11 oktober is er veel informatie en inspiratie te vinden tijdens Nijmegen deelstad. Berg en deel geeft er ook een kleine introductie. Kijk voor meer informatie op www.nijmegendeelstad.nl

Op 30 september geeft Berg en Deel ook een kleine toelichting tijdens de sprekersacademie van de Vijverhof.

Platform voor een goed deel idee

Berg en deel is een platform waar je gebruik van kunt maken als jij, als inwoner van Berg en Dal, een leuk deelinitiatief of idee hebt.

image

Wil jij graag bijvoorbeeld je palingrookoven, je liefde voor poëzie, je kennis over planten, een ontbijt , je tuin of de kastanjes uit je straat delen met je buren ?
Heb jij een leuk idee om iets te delen ? Wil je dat zelf of met hulp van anderen organiseren ? Zet het op deze site of neem contact op met Sascha Stoffelen via Sascha@j72.nl

O,ja : we komen niet structureel bij elkaar als Berg en deel dus leuk als leden elkaar op deze manier ontmoeten en inspireren.

Artikel in de Rozet, 10 juli 2014

Foto bij artikel de RozetEen platform creëren om de lol van het delen in hun dorp te vergroten, dat was het doel van initiatiefnemers Joop Doesborg, Geert Klein Breteler, Herma Slump en Sascha Stoffelen.Sinds de start van hun website in maart doen er al 35 andere berg en dallers mee.

Joop, Herma, Geert en Sascha zijn gestart met het deelplatform en iedereen mag meedoen. Het delen van bijvoorbeeld oppas, gereedschap, voedsel, hulp, tuinbankjes, (moes)tuintjes of boeken.
“Delen is het nieuwe hebben”, zo vertelt één van de intiatiefnemers Geert Klein Breteler.
Samen zijn ze de website (www.bergendeel.nl) gestart. Mensen uit Berg en dal kunnen daar een deel-vraag of aanbod plaatsen. Alle berg en dallers die zich op de website aangemeld hebben krijgen deze berichten dan automatisch via de mail. Zo zijn er de laatste weken al een fietsstoeltje, chocoladefontein, biertafel en een hoge hoed onderling uitgeleend.

Op de website is algemene inspiratie over delen te vinden. Maar ook over diverse initiatieven die voortkomen uit Berg en Deel. Zo deelt inwoner Joop sinds kort zijn leemoven met buurtbewoners die er vers brood in mogen bakken. “De leemoven is traditioneel gebouwd door mij en mijn broer en staat in mijn tuin. De oven wordt met hout gestookt. Buren maken zelf deeg en komen op de aangegeven tijd naar de oven om het af te bakken. Zo ging het vroeger in de dorpen ook. Op zo’n deelmiddag blijven mensen hangen voor een wijntje en een vers broodje. Buren die elkaar nog niet kennen ontmoeten hier elkaar’.
Berg en deel heeft inwoner Sascha Stoffelen geïnspireerd om een buurtbieb te starten. In haar voortuin hangt sinds kort een kastje waar buren leuke boeken uit kunnen lenen, ruilen, achterlaten of meenemen. “Waarom zou je alles voor jezelf houden? Door te delen heb je meer zonder dat je je huis vol stopt met spullen die je bijna niet gebruikt”. Regelmatig komen er buurtgenoten samen op een deel-bijeenkomst om nog vele ander ideeën uit te proberen met elkaar. Graag zouden ze ook het delen van hulp aan elkaar willen vergroten.

Nederlanders delen steeds meer

Onderling spullen ruilen of delen neemt een vlucht. Het aantal websites waarmee Nederlanders spullen en diensten ruilen groeit explosief. Volgens Nieuwsuur maken steeds meer mensen er gebruik van.

Van het verhuren van de eigen woning tot het delen van auto’s; er is altijd wel een website te vinden waar vraag en aanbod elkaar weten te vinden. De rol van het internet is daarbij cruciaal.

Harmen van Sprang van kennisplatform ShareNL: “We hebben niet alleen te maken met groei maar ook met een wereld die goed verzorgd moet worden en de technologie maakt het nu mogelijk om meer te delen.” Volgens hoogleraar innovatiestudies Koen Frenken is ‘delen’ nog vrij klein. “Maar de groei is enorm.”
Belastingdienst

De groei van het delen is ook de belastingdienst niet ontgaan. Daar wordt nu gekeken naar manieren waarop gebruikers van deelwebsites kunnen worden aangeslagen.

Eerste deelhuisje in Berg en dal

imageBerg en dal is het eerste deelhuisje geplaatst: een buurtbieb op emmalaan 6. Je mag er leuke boeken uit lenen, achterlaten, uithalen of ruilen.
Soms hangt er ook een mandje met courgette uit de moestuin van de buurvrouw om mee te nemen of andere leuke dingen die de buren willen delen