Swap Force Koopdelen

Loet, Joep, Wick en Jannus (v.l.n.r., allen 10) wonen in Berg en Dal. Ze brengen veel tijd met elkaar door, samen met Sil en Tijn. In wisselende samenstellingen zitten ze bij elkaar in de klas en op breakdance, voetbal en muziekles.

Met z’n zessen kochten ze Skylanders Swap Force, een fantasie-vechtspel voor op de Wii-spelcomputer. “Eigenlijk waren we allemaal aan het wachten tot een ander het spel zou kopen. Dat was natuurlijk niet eerlijk”, zegt Jannus. Daarom besloten ze ieder tien euro van hun zakgeld in te leggen en te ‘koopdelen’. In de eerste week hadden ze nog een schema voor wie wanneer mocht spelen, maar dat lieten ze al snel varen. Wick: “We waren daar ook niet heel streng mee hoor”.

Inmiddels vinden ze het spel niet meer zo leuk, maar gelukkig zijn ze door het delen van de kosten niet veel geld kwijt. Wat ze nog meer met elkaar delen behalve tijd, hobby’s en games? Boeken en snoep, al mag dat laatste eigenlijk niet op school. Het delen is de jongens goed bevallen, want in de toekomst willen ze best nog eens samen iets kopen. Jannus: “Maar dan moet het wel een chill spel zijn.”

Dit bericht staat origineel op http://deelwinkel.com/swap-force-koopdelen/

 

7 juni weer leemoven stoken

Als ‘berg en deel’ – activiteit ga ik zaterdag 7 juni de leemoven stoken op Prinses Wilhelminalaan 13 (ingang poort achterkant tuin). De leemoven die achter in mijn tuin staat is traditioneel gebouwd en wordt gestookt met hout. Alle inwoners van berg en dal die dit leuk vinden zijn welkom.

Het is de bedoeling dat je zelf thuis deeg maakt en hiermee op de aangegeven tijd naar de oven komt. Daar wordt je brood dan afgebakken en kun je het weer mee naar huis nemen. Zo ging dat vroeger in de dorpen ook. Maar…….als je zin hebt, kun je de foccacia ook bij de oven nuttigen. Neem dan een drankje en bijvoorbeeld een salade mee (als anderen ook mee mogen genieten dan svp zonder vlees). Denk er aan om je eigen bestek en borden etc. mee te nemen.

Eerst kunnen ‘snelle’ broodjes gebakken worden en daarna het gewone brood. Deze zaterdag stel ik voor dat er Foccacia gebakken wordt. Foccacia is een traditioneel Italiaans brood dat makkelijk te maken is.

Meel en gist is tegenwoordig overal te krijgen. Voor biologisch meel (ook kant en klaar mixen) kun je terecht bij de Witte Molen aan de Graafseweg. Zie http://www.dewittemolen.eu/ ook leuk om met de kinderen eerst meel bij de molen te halen, dan zelf deeg maken én in de oven doen.

De oven staat onder dak dus ook bij regenweer wordt er gebakken. Doe een doek om je deeg als je het naar de oven vervoert zodat het deeg niet ineens een temperatuurshock krijgt.

Foccacia is wat dikker dan een pizza maar kan ook met van alles belegd worden (vaak hoe eenvoudiger, hoe lekkerder). Maar als iemand een ander soort snel brood wil afbakken, ook prima natuurlijk. Als je in Google ingeeft: ‘foccacia bakken’ dan verschijnen er verschillende sites met tientallen lekkere recepten. Bijv.: http://allrecipes.nl/recept/3415/focaccia.aspx of
http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=383085 met video:
http://www.hoe-doe-je-dat.nl/koken/focaccia-maken-video-tutorial.html
Na de snelle broodjes kan gewoon brood in alle varianten gebakken worden. Er passen ongeveer 10 broden in de oven en er kan 2 keer gebakken worden.
De broodjes en broden kunnen op de vloer gebakken worden, maar kunnen ook in een bakblik de oven in of op een bakplaatje. Als het brood op de vloer gebakken wordt, zorg er dan voor dat het brood makkelijk van de schep of van de plank af gaat (voldoende meel op plank of schep).

De planning ziet er als volgt uit:
17.00: start stoken van de oven. Kinderen en volwassenen die hier bij willen zijn, ook welkom.
Het stoken van de oven duurt ongeveer een uur.
18.00: bakken van snelle broodjes. Deze broodjes hoeven bij een temperatuur van ongeveer 240
graden maar zo’n 10 minuten in de oven. Mee naar huis nemen of ter plekke nuttigen.
20.00: bakken van normale broden. Deze broden gaan bij ongeveer 200/220 de oven in en zijn na
30/40 minuten klaar. Geef duidelijk aan de bakker door hoeveel tijd je brood in de oven
moet. De oven kan 2 keer gevuld worden dus in totaal zo’n 20 broden. Ik stel voor deze keer
niet meer dan 2/3 broden per familie te bakken zodat er voldoende plek is. Laat even weten
via de mail of en hoeveel broden je wil bakken: joopdoesborgh@hotmail.com

Tot ziens. Joop

1e B&D-activiteit: Joop deelt zijn leemoven

Op 10 mei 2014 was de eerste Berg en deel activiteit. Joop deelde zijn leemoven in zijn fijne tuin. Er werd enthousiast geoefend met foccacia- en breek en deelbroodjesdeeg. Uit allerlei buurtjes sloten bewoners aan met deeg , servies, flessen wijn, sap en soep. Hier en daar maakte bewoners voor het eerst kennis met elkaar. Ondanks de regen hadden velen van ons het gevoel te zijn beland in een romantisch dorp in Frankrijk.

Hou de site en facebookgroep in de gaten. Dit wordt voor bewoners ven Berg en Dal herhaald. Je eigen verse brooddeeg afbakken op een afgesproken tijdstip en lekker thuis of samen opeten. Vertel het verder aan je buren!

Aflevering 1: Dingen die gebeuren, licht en zwevend

Afgelopen vrijdagavond – 7 maart 2014 – gebeurde er zo maar iets nieuws in Berg en Dal. Hiernaast op de foto, kun je het zien. Of beter: kun je het niet zien, want het gebeurde ergens binnen in ons. Het was een fijne avond met veel mooie nieuwe mogelijkheden. Dat kwam onder andere:

  • door Sascha die aanstekelijk vertelde over de verschuiving van (meer) hebben naar (meer) delen, over de lol van geven en helpen, over onverwachte ontmoetingen, over haar mooi-makerij in J-72;
  • door Geert die een hele reeks praktische tips gaf over het gebruik van peerby, durf te vragen, ik geef weg, ff lenen, mijn buurtje, en tussendoor even de domeinnaam Berg en Deel.nl regelde;
  • door Joop die kenbaar maakte dat hij zijn zelf gebouwde Spaanse leem-oven wat vaker wou stoken en dat hij het leuk zou vinden als wij er pizza’s en brood kwamen bakken (kinderen mogen meehelpen!);
  • door Christina die haar verzameling kinder-dvd’s en Engelse, Duitse, Franse, Nederlandse en Roemeense boeken openstelde voor uitlening en het idee had dat kinderen elkaars lego kunnen delen om opnieuw in elkaar te zetten;
  • door Wim die zich ruimhartig bereid verklaarde al zijn foute en vieze grappen te delen;
  • door Sjoerd die bezig is met de oprichting van een deelwinkel en zijn meest recente deel-ervaringen met ons deelde;
  • door Leon, Herma en Maria die nog maar beginnende delers zijn, maar verder met Berg en Deel willen experimenteren.

En ik? Ja, ik deel hier graag mijn verwondering over de lichtheid van deze avond, over de vermenigvuldiging van mogelijkheden als je gaat delen, over blijheid als basisprincipe en over de vrijheid om te falen. Ook deel ik graag poëzie, dit keer een fragment uit het gedicht ‘Enfance’ van Louis Lehmann:

Maar wij zoeken muziek

en blazen, hoewel het haast pijn doet.

Wij wachten tegen beter weten

op een melodie, die komen moet,

zo maar vanzelf

licht en zwevend.

 

Sako Kiers, maart 2014
image

Berg en Deel

Berg en Dal gaat delen en jij kunt meedoen.

Deze website is slechts één van de middelen die de inwoners van Berg en Dal kan helpen meer met elkaar te delen.

Ervaar dat delen het nieuwe hebben is.